Lokalt kraftsamlingskoncept Kommunområden Ställer Om

Introduktion  Motivering  Metoder  Webbportal  MTG & BVK

Webbportal

Denna sida är en lathund för att skapa ny lokal webbportal.

 


 

Alla förekomster nedan av Kommunområdet/omradet och KoSO ersätts med rätt namn och förkortning.

Bilder

Kontakta gärna Mariestads team för att få hjälp att skapa profilbild och omslagsbild.

Skapa Facebook-sidan

Välj huvudmenyvalet Skapa, välj Sida.

Skriv i fältet Sidnamn: Kommunområdet Ställer Om

Skriv i fältet Kategori: Grupp

Skriv i fältet Beskrivning: Här uppmärksammas genomförda (eller åtminstone beslutade) omställningar i Kommunområdet. Dessutom ges förkovringstips, se OM OSS i det översta/fastnålade inlägget.

Skapa sidan, lägg till profilbild och omslagsbild, spara sidan.

Klicka på Skapa ett @användarnamn, fyll i fältet med KommunomradetStallerOm.

Välj menyvalet Inställningar, fliken Allmänt, redigera Inlägg från besökare: Tillåt inte inlägg från andra användare på sidan

Välj fliken Sidinfo, fälten under Kontakt & Plats & Öppettider, ange eller avstå från telefonnummer, e-postadress, webbplats, adress, flytta nålen på kartan, besöksadress, öppettider.

Fortsätt under Sidinfo, Mer, fältet Ansvariga, som innehåll skrivs följande text: Vi som står bakom sidan är förtecknade sist i det översta/fastnålade inlägget.

Välj fliken Mallar och flikar, redigera mall, välj Standard, inaktivera Recensioner och Grupper.

Klicka på sidnamnet (högt upp till vänster).

De initiala inläggen kan tas bort / döljas.

Skapa det översta/fastnålade inlägget

Klicka på Skapa inlägg, lägg till ett foto, skriv följande text (med lokal anpassning), klicka på Publicera, klicka på de tre punkterna i inläggets högra hörn, välj Fäst överst på sidan.

Välkommen!

Kommunområdet Ställer Om (KoSO) är ett lokalt övergripande nätverk för aktörer (företag och organisationer) som vill kraftsamla för omställning till klimatsmart samhälle. Medlemmar i KoSO är dessutom en del av ett regionalt nätverk som heter "Klimat 2030 — Västra Götaland ställer om" (se https://klimat2030.se).

Följ gärna denna sida för att se hur samhällets omställning framskrider i Kommunområdet. Sidans syfte och innehåll beskrivs under OM OSS nedan. Instruktion för att bli medlem finns under MEDLEMSKAP nedan. Kontaktinformation finns under IDEELLT SAMORDNANDE TEAM nedan. Tack för att du besöker sidan. Vi hoppas att du snart kommer tillbaka!

OM OSS

Denna sida finns tack vare en kraftsamling i Kommunområdet — för omställning! Att "ställa om" avser hållbar utveckling i snabbast möjliga takt. Den "hållbara" utvecklingen avser att uppfylla FN:s Agenda 2030 i allmänhet och att uppnå klimatsmart samhälle i synnerhet.

Förutom att uppmärksamma omställningar så tipsar vi om utbildningar, konferenser och utställningar/mässor som arrangeras lokalt med fokus på omställning. Undantag från det lokala perspektivet görs för arrangemangstips från det regionala nätverket.

MEDLEMSKAP

Bli medlem i KoSO genom följande steg:

1. Skriv på hos det regionala nätverket (https://klimat2030.se/skriv-pa) med ett officiellt åtagande, och invänta godkännande.
Undantag: Lokala aktörer som tillhör regionala/nationella aktörer, kan utnyttja den överordnade aktörens åtagande. Exempelvis har Naturskyddsföreningen ett överordnat åtagande, som undertecknare hos Klimat 2030.

2. Offentliggör två saker — exempelvis med ett inlägg på er Facebook-sida:

a. Att ni är godkänd undertecknare hos "Klimat 2030 — Västra Götaland ställer om".

b. Att ni går med i Kommunområdet Ställer Om.

3. Mejla en enkel hälsning (från en mejladress som får visas för alla KoSO-medlemmar i mejlutskick) till KoSO-teamets sekreterare (se mejladress i nästa avsnitt) med infogad länk till offentliggörandet.

Sekreteraren uppdaterar medlemsförteckningen (som finns sist nedan) och skapar redaktörsroll för medlemmens inlägg/delningar.

IDEELLT SAMORDNANDE TEAM

KoSO-teamets bemanning kan variera snabbt, beroende på vilka medlemmar (läs eldsjälar) som tillkommer med tiden. För närvarande består teamet av:

Språkrör — Förnamn Efternamn (telefonnummer 0123456789)

Sekreterare — Förnamn Efternamn (administration för Facebook-sidan samt mejldistribution via sekreterare@domän)

PLANERINGSMÖTEN

Vi har möten vid behov, för att planera exempelvis gemensamma utställningar och konferenser. Nya idéer kan mejlas via KoSO-teamets sekreterare, om man vill utnyttja aktuell distributionslista. Vid behov skapas Facebook-grupp(er).

MEDLEMSFÖRTECKNING

[Fylls på efterhand. Exempel: Kommunområdets naturskyddsförening (https://kommunomradet.naturskyddsforeningen.se) med åtagande enligt https://klimat2030.se/undertecknare/naturskyddsforeningen]

 


 

Rekommenderade förkortningar

Syftet är inte bara att undvika förväxlingar i gemensamma sammanhang — det bör även vara lätt att uttala sammanskrivningar. Därför undviks helst förkortningar som läses bokstavsvis, såsom DSO- och PSO-team.

Ale AleSO
Alingsås AliSO
Bengtsfors BeSO
Bollebygd BolSO
Borås BorSO
Dals-Ed DaSO
Essunga ESO
Falköping FaSO
Färgelanda FäSO
Grästorp GräSO
Gullspång GuSO
Göteborg GoSO
Götene GeSO
Herrljunga HeSO
Hjo HjoSO
Härryda HäSO
Karlsborg KaSO
Kungälv KuSO
Lerum LeSO
Lidköping LidSO
Lilla Edet LilSO
Lysekil LySO
Mariestad MiSO
Mark MakSO
Mellerud MeSO
Munkedal MuSO
Mölndal MöSO
Orust OSO
Partille PaSO
Skara SkaSO
Skövde SköSO
Sotenäs SoSO
Stenungsund   SteSO
Strömstad StöSO
Svenljunga SveSO
Tanum TaSO
Tibro TibSO
Tidaholm TidSO
Tjörn TjöSO
Tranemo TraSO
Trollhättan TroSO
Töreboda TöSO
Uddevalla UdSO
Ulricehamn UlSO
Vara VaSO
Vårgårda VåSO
Vänersborg VäSO
Åmål ÅSO
Öckerö ÖSO